Tärnunge
Start Uppåt Verksamhet Historik

 

Uppåt

En båttyp som blev mycket populär under efterkrigstiden var "TÄRNUNGEN" Tärnungar byggdes på beställning åt Segelsällskapet Gullmarn. Båten var en utpräglad ungdomsbåt och seglades efter GKSS-ekorna. Tärnungen var 7 meter lång och 1,60 bred. Segelytan var ca: 14 kvm. 

Tärnunge Tu-7

Tärnungarna var mycket goda seglare och påminner om en förminskad "Drake" . Förmodligen finns det inte så många Tärnungar kvar längre. STOCKEVIKS BÅTVARV har i sin ägo  Tärnunge nr 7. Gösta Svensson, som konstruerade båtarna,  byggde Tu-7 och Tu-23 till sina barn. Båtarna deltog livligt i kappseglingar på Gullmarsfjorden. Än i dag finns spåren kvar efter de olika incidenterna som de var ute för i stridens hetta.
 Av skrovets vackra linjer kan man utläsa att båten är snabbseglad.

Tu-7 renoverades i slutet av 1970 och har seglats mycket sedan dess. Under en period mellan år 1985 och 2000 kunde båten iaktagas morgon och kväll, långt in på höstarna. Den användes av dåvarande ägaren, som fortskaffningsmedel mellan Stockevik och arbetet på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil! Tu-7 finns nu åter i varvets ägo. Den är fortfarande i originalskick och till salu. Endast den med genuint intresse för Tärnungarnas bevarande göre sig besvär!

 

Start Uppåt Verksamhet Historik

 
webmaster: Agneta Andersson
 
Senast uppdaterad: 2010-12-14